top of page

Saamelaisnuorten taidetapahtuma 2024 järjestettiin Inarissa, Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa 24.-25.4.2024.
Neljä teemaa: tanssi, saamelaiset vokaalimusiikkilajit leu'dd, livđe, luohti sekä, kuvataide ja lyhytvideo.

Taidetapahtuma_juliste_screenshot_verkkosivuille.jpg

Taidetapahtumassa oli tänä vuonna valtakunnallista tapahtumaa mukaillen neljä teemaa: esittävinä taiteenlajeina olivat tanssi sekä saamelaiset perinteiset vokaalimusiikkilajit leudd, livđe ja luohti. Lisäksi teemoina olivat lyhytvideo saamelaisesta kulttuuriperinteestä sekä kuvataide aiheenaan kulttuuriympäristö. Tapahtuma juonnettiin kolmella Suomessa puhutulla saamen kielellä. Juontajina toimivat inarinsaameksi Aino-Maija Mäenpää, koltansaameksi Heini Wesslin ja pohjoissaameksi Oula Guttorm.

Lavaesitysten ja lyhytvideoiden asiantuntijaraatina toimivat Hanna-Maaria Kiprianoff, Auri Ahola ja Ulla Pirttijärvi. Kuvataiteiden asiantuntijaraatina toimivat Janika Gauriloff, Essi Morottaja ja Tarja Porsanger. Asiantuntijaraadit myönsivät kunniamaininnat lavaesityksistä, lyhytvideoista ja kuvataiteista ikäsarjoittain.

Nuori Kulttuuri On Air -tapahtumaan valittiin edustajaksi karigasniemeläisten Inka Rasmuksen, Antti Laitin ja Matti Utsin Čuoigantuvra-lyhytvideo. Nuori Kulttuuri-tapahtuma järjestettiin tänä vuonna satelliittitapahtumana ympäri Suomen 11.5.2024. 

Saamelaiskäräjät haluaa antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden esittää taidetta laajemmalle katsojakunnalle niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Järjestäjät ovat myöhemmin yhteydessä lavaesitysten ja lyhytvideoiden ensimmäisille sijoille sijoittuneille. Lisäksi Saamelaismuseo Siidaan koottiin näyttely ensimmäisen sijan kunniamaininnan saaneista kuvataideteoksista. Näyttely on nähtävissä kesän 2024 aikana. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Saamelaiskäräjät kiittää Saamelaisalueen kuntia, saamenluokkien opettajia, lasten ja nuorten vanhempia, tapahtuman työpajojen pitäjiä, asiantuntijaraateja sekä yhteistyökumppaneita järjestelyihin osallistumisesta. Erityiskiitokset saamelaiskäräjät haluaa välittää kaikille Saamelaisnuorten taidetapahtumaan osallistuneille lapsille ja nuorille.

bottom of page